Caribbean Food Cultures

Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas

»Caribbean Food Cultures« approaches the matter of food from the perspectives of anthropology, sociology, cultural and literary studies. Its strong interdisciplinary focus provides new insights into symbolic and material food practices beyond eating, drinking, cooking, or etiquette. The contributors discuss culinary aesthetics and neo/colonial gazes on the Caribbean in literary documents, audiovisual media, and popular images. They investigate the negotiation of communities and identities through the preparation, consumption, and commodification of »authentic« food. Furthermore, the authors emphasize the influence of underlying socioeconomic power relations for the reinvention of Caribbean and Western identities in the wake of migration and transnationalism.

The anthology features contributions by renowned scholars such as Rita De Maeseneer and Fabio Parasecoli who read Hispano-Caribbean literatures and popular culture through the lens of food studies.

38,99 € *

2014-05-08, 304 Seiten
ISBN: 978-3-8376-2692-6

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Wiebke Beushausen

Wiebke Beushausen, Heidelberg University, Germany

Anne Brüske

Anne Brüske, Heidelberg University, Germany

Ana-Sofia Commichau

Ana-Sofia Commichau, Heidelberg University, Germany

Patrick Helber

Patrick Helber, Berlin, Deutschland

Sinah Kloß

Sinah Kloß, Heidelberg University, Germany

»Durch diese wissenschaftliche Aufbereitung lässt sich verfolgen, wie mit fortschreitender Globalisierung das Einzelne und Besondere weiter zu existieren vermag, wie es sich verändert oder aber auch im Austausch mit anderen Kulturen verloren geht.
Die Kurzbiografien der beteiligten Autoren lassen erkennen, wie vielseitig das Herangehen an die Thematik erfolgte.«
Amerindian Research, 9/3 (2014)
Besprochen in:

Crolar, 4/2 (2015), Raúl Matta
Buchtitel
Caribbean Food Cultures Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas
Verlag
transcript Verlag
Seitenanzahl
304
Ausstattung
kart.
ISBN
978-3-8376-2692-6
DOI
10.14361/transcript.9783839426920
Warengruppe
1510
BIC-Code
HBTR JFCV
BISAC-Code
POL045000 SOC022000
THEMA-Code
NHTR JBCC4
Erscheinungsdatum
2014-05-08
Auflage
1
Themen
Kultur, Postkolonialismus, Amerika, Esskultur
Adressaten
Cultural Studies, Literary Studies, Sociology, History, Cultural Anthropology, Gender Studies, Food Studies, Postcolonial Studies
Schlagworte
Food Studies, Caribbean, (Post-)Colonialism, Cultural Identity, Transnationalism, Consumption, Authenticity, Postcolonialism, Culture, Latin America, Cultural Studies

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